zondag 20 september 2015

Ze beginnen weer, de uilenwandelingen rond volle maan!Avondprogramma: Uilen bij volle maan
Ga eens 's avonds de natuur in! Weg van de bewoonde wereld, weg van het verkeer en straatlantaarns. Laat je (ver-)leiden door t maanlicht en de roep van uilen.  Een bioloog en een valkenier nemen je op mee naar de mysterieuze wereld van uilen.
Licht is voor de meesten vanzelfsprekend, maar blinden en slechtzienden moeten vertrouwen op andere zintuigen. Ook uilen hebben zich aangepast aan beperkt licht: Bosuilen hebben een fenomenaal nachtzicht. De kerkuil vertrouwt volledig op het gehoor. Maandagavond 28 september zullen alle zintuigen tot het uiterste geprikkeld worden.
De opbrengst gaat naar een bijzonder goed doel:
 
http://www.steunbartimeus.nl/project/3d-printen-voor-voelbaar-onderwijs/

19.00 Lezing: Uilen en hun zintuigen
19.30 Uilendemonstratie bij ondergaande zon
20.00 Natuurwandeling bij volle maan.
21.30 Einde

Waarom Nu?
De herfst is met name voor de bosuilenconcerten optimaal. De mannetjes beginnen nu al te roepen om hun territorium te claimen voor het aanstaande broedseizoen. Opgroeiende wijfjes worden met veel kabaal verjaagd door de moeders. De eieren worden eind februari al gelegd zodat eind april / begin mei de jongen uitvliegen. Dan zijn de nachten nog lang genoeg om te leren jagen. Ook staan de bomen weer in blad, hetgeen beschutting geeft. De andere uilen zijn later en moeten noodgedwongen ook in de schemer of zelfs overdag jagen om de jongen van prooi te voorzien.


Speciaal voor kinderen doen we een aangepast programma op:
zaterdag 24 oktober van 18.00 tot 20.00
Startpunt: Watermolenweg 6 Diessen
Info en aanmelding:
www.topvogel.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten