vrijdag 25 september 2015

Voor de liefhebbers: Bloedmaan in Moerenburg


Maandagochtend om 3 uur organiseert uw Nachtburgemeester een bijzondere vollemaanswandeling in Landschapspark Moerenburg.
We verzamelen bij café Zomerlust en beleven de totale maansverduistering. Rond een uur of 6 zijn we terug bij Zomerlust en kan een ieder zich weer voorbereiden op de eerste werkdag van de week.
De begeleide wandeling kost € 10,- per persoon.
Aanmelden is verplicht en kan tot zondagmiddag 12:00 worden gedaan door een mailtje te sturen naar: gert.brunink@gmail.com of te bellen naar 06 81758738Niemand komt voor zijn plezier op maandagochtend om 4:11 uur uit bed, maar zet deze zondagavond toch maar even je wekker. Je kunt die nacht namelijk een zeldzame totale maansverduistering zien. En het is ook nog eens 'supermaan': dubbel bijzonder.
Als het helder weer is, zal de totale maansverduistering goed te zien zijn in de nacht van zondag 27 op maandag 28 september. Tussen 04.11 uur en 05.24 uur bevindt de maan zich geheel in de schaduw van de aarde en zal daardoor rood kleuren. 
"Een 'bloedmaan' noemen ze dat", zegt Marieke Baan van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie. "Een totale maansverduistering, waarbij de hele maan in de kernschaduw van de aarde valt, is een zeldzaam verschijnsel. De vorige was in 2011 en de volgende pas in 2018. Je kunt het vergelijken met een totale zonsverduistering."
Rode gloed
"Tijdens de totale eclips kan direct zonlicht het maanoppervlak niet bereiken. Maar er wordt nog wel zonlicht langs de aarde door de dampkring afgebogen, dat op de maan valt. Daardoor vertoont de maan een rode gloed", aldus Baan.
Maar dit keer is het ook nog eens supermaan: de maan staat dichter bij de aarde dan gemiddeld en daardoor lijkt hij extra groot. "Dat is bijzonder: het wordt een heel mooie totale maansverduistering."
Zet je wekker
Baan gaat zeker haar wekker zetten. "Het is jammer dat het zo midden in de nacht is, maar ik ga zeker kijken. Het duurt best lang: je kunt er ook voor kiezen om de helft te kijken. Maar ik zou mensen zeker aanraden om ervoor uit hun bed te komen, als dat haalbaar is.”
De weersverwachting ziet er vooralsnog gunstig uit, zegt RTL-weervrouw Jennifer Faber. “Het wordt waarschijnlijk helder weer. Er is wel wat laaghangende bewolking, maar er zijn verder geen storingen die overtrekken. Mogelijk kan er ook wat nevel ontstaan, maar op de meeste plekken zal de maansverduistering wel te zien zijn."
Het verloop van de maansverduistering:
2:11 uur: begin eclips in de bijschaduw
3:07 uur: begin gedeeltelijke eclips in de kernschaduw
4:11 uur: begin totaliteit
4:48 uur: maximale eclips

Geen opmerkingen:

Een reactie posten